Wagon restauracyjny

Restauracje w wagonach Kolei Transsyberyjskiej polecamy w zasadzie tylko w szczególnych wypadkach i co najwyżej przez pierwsze 3 dni podróży. Oczywiście wytrwałe, przyzwyczajone do stołówkowo - kolejowego jedzenia żołądki mogą pozwolić sobie na codzienne stołowanie się w nich w ramach możliwości własnego portfela. Jednak należy wziąć pod uwagę, że jedzenie to jedzie często w przegrzanych wagonach przez cały czas naszej podróży, przez co nie zawsze grzeszy świeżością.

W pociągach jadących do Mongolii i Chin wagony restauracyjne wymieniane są na każdej granicy. Standardowy rosyjski i chiński wagon restauracyjny oferuje 48 miejsc, mongolski tylko 32 miejsca albo i mniej. Karty dań prowadzone są w języku danego kraju oraz w języku angielskim. Płaci się walutą danego kraju (Rosja – rubel, Mongolia – tugrik, Chiny – yuan), rzadziej – przeważnie tylko w Mongolii – w dolarach amerykańskich.

Godziny otwarcia restauracji uzależnione są od frekwencji pasażerów oraz od jej personelu. W najlepszym wypadku restauracja jest czynna od godziny 6 rano do późnych godzin nocnych.

W niektórych pociągach można dokupić sobie tzw. pakiet serwisowy. Wówczas konduktor serwuje zimne i gorące potrawy restauracyjne, kawę, herbatę i inne napoje.

Bezpieczeństwo podróży

 


<- Powrót